vtbMonumenten

In haar honderdjarig bestaan heeft de VTB op ontelbaar vele manieren haar stempel gedrukt op het Vlaamse toeristische landschap. Maar soms durft deze stempel uit het oog verloren te geraken, en lijkt ze een verborgen aspect te zijn geworden in het landschap.

De honderden gedenkplaten, gedenkmonumenten en andere herinneringsteken zijn zo een aspect dat nog steeds een aanwezigheid geniet in het Vlaamse cultuurlandschap (en daarbuiten), maar uit de schijnwerpers lijkt te zijn verdwenen.

Via deze oproep vragen we u om te helpen terug een licht te werpen op dit ietwat vergeten element uit de geschiedenis van de VTB. Via de link hieronder krijgt u een overzicht van de gedenkplaten etc. die tussen 1922 en 1980 door de VTB overal in Vlaanderen zijn geplaatst. Help ons door beeldmateriaal over gedenkplaten uit uw omgeving (en de huidige toestand van de platen) naar ons door te sturen. Op die manier kunnen we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de huidige toestand van de gedenkplaten, en kunnen we de kaart en databank verder verrijken met uw beeldmateriaal!

Maar het verhaal stopt vanzelfsprekend niet in 1980: daarom roepen we u ook op om melding te maken van andere gedenkplaten die u in uw omgeving of reizen bent tegengekomen (na 1980 worden het bruine bordjes met daarop het logo toegevoegd). Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren als u geïnteresseerd bent om op zoektocht te gaan naar de bestaande gedenkplaten die vrijwel in elk Vlaamse gemeente of stad terug te vinden zijn. Wij zullen u dan verder op de weg helpen via een formulier en advies om uw zoektocht tot een succesvol einde te brengen!

De link voor de digitale kaart met daarop de verschillende gedenkplaten etc. vindt u hieronder. Als u op een blauwe bol klikt krijgt u verdere informatie over de gedenkplaat. Of u kunt uw zoekfunctie verfijnen door in de zoekbalk een bepaalde gemeente ingeven waar (mogelijks) nog een gedenkplaat aanwezig is.

https://onderzoek.advn.be/viewer.p/020

Als u vragen/problemen hebt in verband met de kaart, of u wilt meer uitleg of advies/assistentie bij het plannen van een gedenkplaat-zoektocht, aarzel zeker niet om ons te contacteren op:

kasper.swerts@advn.be of info@advn.be

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *