vtbMonumenten

In zijn honderdjarig bestaan heeft de VTB op ontelbaar vele manieren zijn stempel gedrukt op het Vlaamse toeristische landschap. Maar soms durft deze stempel uit het oog verloren te geraken, en lijkt ze een verborgen aspect te zijn geworden in het landschap.

De honderden gedenkplaten, gedenkmonumenten en andere herinneringsteken zijn zo een aspect dat nog steeds een aanwezigheid geniet in het Vlaamse cultuurlandschap (en daarbuiten), maar uit de schijnwerpers lijkt te zijn verdwenen.

Via deze oproep vragen we u om te helpen terug een licht te werpen op dit ietwat vergeten element uit de geschiedenis van de VTB. Via de link hieronder krijgt u een overzicht van de gedenkplaten etc. die tussen 1922 en 1980 door de VTB overal in Vlaanderen zijn geplaatst. Help ons door beeldmateriaal over gedenkplaten uit uw omgeving (en de huidige toestand van de platen) naar ons door te sturen. Op die manier kunnen we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de huidige toestand van de gedenkplaten, en kunnen we de kaart en databank verder verrijken met uw beeldmateriaal!

Maar het verhaal stopt vanzelfsprekend niet in 1980: daarom roepen we u ook op om melding te maken van andere gedenkplaten die u in uw omgeving of reizen bent tegengekomen (na 1980 worden het bruine bordjes met daarop het logo toegevoegd). Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren als u geïnteresseerd bent om op zoektocht te gaan naar de bestaande gedenkplaten die vrijwel in elk Vlaamse gemeente of stad terug te vinden zijn. Wij zullen u dan verder op de weg helpen via een formulier en advies om uw zoektocht tot een succesvol einde te brengen!

De link voor de digitale kaart met daarop de verschillende gedenkplaten etc. vindt u hieronder. Als u op een blauwe bol klikt krijgt u verdere informatie over de gedenkplaat. Of u kunt uw zoekfunctie verfijnen door in de zoekbalk een bepaalde gemeente ingeven waar (mogelijks) nog een gedenkplaat aanwezig is.

https://onderzoek.advn.be/viewer.p/020

Als u vragen/problemen hebt in verband met de kaart, of u wilt meer uitleg of advies/assistentie bij het plannen van een gedenkplaat-zoektocht, aarzel zeker niet om ons te contacteren op:

kasper.swerts@advn.be of info@advn.be

3 Antwoorden op “vtbMonumenten”

 1. Mag ik erop wijzen dat de VTB ook een (dure) aanduidingsplaat schonk, en liet plaatsen op het Nes pleintje – bij het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond, in het hartje van AMSTERDAM ?
  Deze ging over de VLAAMSE WANDELING IN AMSTERDAM geschreven door Hugo RAU, die door de VTB ook werd gesteund tijdens en na zijn journalistieke wereldreis ‘Al Liftend de Wereld Rond’ (van 1955 tot 1958).
  Jammer genoeg werd die plaat weggehaald bij Hugo’s pensionering. (Het Vlaams moest verdwijnen…)

 2. Geen VTB-monumenten, maar wel 15 VTB-monumentenbordjes, in volkern, gegraveerd en ingelakt, in 1997 aangebracht n.a.v. Langs Vlaamse Wegen.
  15 bordjes in Kortenberg.
  Ter gelegenheid van 50 jaar vtbKultuur Kortenberg werden deze hernieuwd.
  Adressen te verkrijgen.

  1. Beste Guido,

   Hartelijk bedankt voor deze informatie!

   De informatie (adressen etc.) van deze bordjes mag altijd doorgestuurd worden naar kasper.swerts@advn.be, dan kunnen deze aan de algemene inventaris toegevoegd worden (en zullen ze ook op de kaart verschijnen).

   Vriendelijke groet,
   Kas

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.