Onderzoek

Twee verdiepingen recht onder mijn kantoortje in het ADVN bevindt zich een schat aan informatie, verhalen, en materiaal. Bijna dagelijks ondernam ik dan ook de tocht naar beneden – de diepte in – om uiteindelijk tot mijn bestemming te komen: de ruimte waar het archief van Cultuursmakers (de voormalige Vlaamse Toeristenbond (VTB)) is gehuisvest. Het is een wonderlijke tocht, want telkens ik de dieperik van het archief indook, kwam ik uiteindelijk weer (na de nodige inspanning en moeite) met een lading nieuwe archiefedelstenen naar boven.

Het archief vormt immers een unieke schakel in de ADVN-collectie: het is niet alleen een van de grootste collecties van de instelling (meer dan 1000 archiefdozen!), het is ook één van de meest diverse collecties, gaande van kiekjes genomen tijdens de ontelbaar vele georganiseerde reizen, over materiële restanten zoals overgeleverde wandelborden en fietsvlagjes, tot de documenten die de ins and outs van de vereniging doorheen de eeuw prijsgeven.

In deze sectie wil ik met u de rijkdom van het archief verder onderzoeken en presenteren. We zijn dieper ingaan op markante gebeurtenissen, figuren, of relevante concepten die verband houden met het honderdjarig bestaan van VTB, en breder gezien de geschiedenis van toerisme in Vlaanderen. Het onderzoek dat hier gepresenteerd wordt, kent haar veruitwendiging in verschillende velden, gaande van de voorziene publicatie(s), over de tentoonstelling, tot kleinere initiatieven of acties.


Hieronder vindt u de berichten uit het ‘Onderzoek’:

Of zoek verder in de verschillende categorieën: