De Archiefmijn

Twee verdiepingen recht onder mijn kantoortje in het ADVN bevindt zich een schat aan informatie, verhalen, en materiaal. Bijna dagelijks onderneem ik dan ook de tocht naar beneden – de diepte in – om uiteindelijk tot mijn bestemming te komen: de ruimte waar het archief van Cultuursmakers (de voormalige Vlaamse Toeristenbond (VTB)) is gehuisvest. Het is een wonderlijke tocht, want telkens ik de dieperik van het archief induik, kom ik uiteindelijk weer (na de nodige inspanning en moeite) met een lading nieuwe archiefedelstenen naar boven.

Het archief vormt immers een unieke schakel in de ADVN-collectie: het is niet alleen een van de grootste collecties van de instelling (meer dan 1000 archiefdozen!), het is ook één van de meest diverse collecties, gaande van kiekjes genomen tijdens de ontelbaar vele georganiseerde reizen, over materiële restanten zoals overgeleverde wandelborden en fietsvlagjes, tot de documenten die de ins and outs van de vereniging doorheen de eeuw prijsgeven.

In deze sectie wil ik met u de rijkdom van het archief verder onderzoeken en presenteren. We zullen dieper ingaan op markante gebeurtenissen, figuren, of relevante concepten die verband houden met het honderdjarig bestaan van VTB, en breder gezien de geschiedenis van toerisme in Vlaanderen. Het onderzoek dat hier gepresenteerd wordt, kent haar veruitwendiging in verschillende velden, gaande van de voorziene publicatie(s), over de tentoonstelling, tot kleinere initiatieven of acties. Ik nodig echter iedereen uit om mee te graven in het archief van deze markante vereniging: het is naar mijn gevoel immers een aderlating om het enorme archief enkel over te laten aan de grillen van een enkele onderzoeker.

Aarzel dus niet om te reageren indien u zelf interesse heeft om de archiefmijn in te duiken! U kan ook altijd een reactie achterlaten, en voor vragen, opmerkingen, of suggesties kunt u ons ook altijd contacteren!


Hieronder vindt u een voorsmaakje van de meest recente berichten uit de ‘Archiefmijn’:

Of zoek verder in de verschillende categorieën: